Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
FMK

Exist | Absolventská módní přehlídka

Studentstvo ateliéru Design oděvu Fakulty multimediálních komunikací UTB již 22. června 2024 přiláká do Zlína nadšence mladého designu. Na netradiční lokaci, v aule Academia Univerzity Tomáše Bati, představí své absolventské kolekce celkem devět mladých designérek a designérů. Celou přehlídku společně s neformální afterparty hudebně doprovodí producent Rainer a Nanashi.

Absolventská přehlídka Exist, která pomáhá talentovaným návrhářkám a návrhářům prosadit se ve světě módy, se vrací po covidové pauze v plné síle. Během této jednodenní akce dostane mladá generace designérů a designérek jedinečnou příležitost prezentovat své kolekce široké i odborné veřejnosti. Absolventské přehlídky Exist si vybudovaly dobrou pověst a talenty jako Katarina Mydliarová, Martin Humpolák nebo Lukáš Krnáč poutají pozornost nejen pražského týdnu módy.

Lokace poslední přehlídky v roce 2018 byla lahůdkou pro milovníky zlínského funkcionalismu. Mladý módní design se předvedl v městských lázních. Letos se ale Exist přesouvá do samotného srdce Univerzity Tomáše Bati – auly UTB, kterou navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná. V aule Academia se již 22. června předvedou bakalářské a magisterské kolekce talentovaných designérů a designérek. Netypické prostředí auly, která je zasvěcená pro vzdělávání a předání akademických titulů, se na jeden večer promění v přehlídkové molo.

Exist 2024 začíná v 17:00 hodin, dveře foyer se otevírají již v 16:00 hodin. Během jednoho dne se představí 9 kolekcí. Mezi magisterskými kolekcemi zaujme například kolekce Amen, která s odvahou zkoumá moderní funerální módu a otevírá dialog o symbolice barev v truchlení. Naproti tomu HapSen kolekce zpřístupňuje svět módy i zrakově handicapovaným a dává hmatatelný rozměr abstraktním vzorům.

Návštěvníci se mohou těšit i na bakalářské práce. Kolekce Doroty Kostelné vrývá do paměti, že historii nelze smazat, ale můžeme ji hrdě nosit a sžít se s ní, vždyť „zvyk je železná košile.“ Pánskou kolekci inspirovanou obdivem přírody a romantickou melancholií jako reakce na revoluce a rychlé proměny představí Yauheni Bisiuk. Kolekce “5 more minutes” od Anny Čerbačeské oslavuje pohodlí a útulnost prošívané bundy a proměňuje ji z outdoorového oblečení na městský symbol sladkého lenošení.

Absolventské práce vznikly pod vedením vedoucí ateliéru Design oděvu doc. MgA. Kristýny Petříčkové, Ph.D. a vyučující MgA. Lenky Mičolové, která dále uvádí: „Koncepty, které letos studenti zpracovávali, se pohybovaly na velmi širokém spektru. Od hlubokých úvah po produkty s komerčním potenciálem. Srdečně všechny zveme a věřím, že akce se znovu ocitne na seznamu milovníků módy a umění jako před pandemií.”

Po skončení přehlídky se návštěvníci mohou těšit na music & wine & talk. Celou přehlídku i program po ní bude hudebně doprovázet soundesigner Rainer a performerka Nanashi. Vstup na přehlídku je zdarma.


O Existu

Exist je módní přehlídka bakalářských a diplomových prací studentů ateliéru Design oděvu Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Studenti získávají nenahraditelné zkušenosti s organizací, řízením a propagací nejen akcí podobného charakteru, ale také svých vlastních značek. Event byl od pandemie covidu-19 na několik let přerušen a až letos se vrací v plné míře.

Fakulty a součásti

Zavřít