Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
noc vědců

Noc vědců „promění“ Zlín

Poslední zářijový pátek bude ve Zlíně, stejně jako v mnoha dalších českých městech, patřit Noci vědců. Tuto největší akci popularizující vědu snad ani není třeba představovat, ve Zlíně proběhne už po sedmnácté. Akci pořádá 27. září 2024 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a konat se bude po celém městě.

Letošním tématem je  „Proměna“. Odkazuje na sto let od úmrtí Franze Kafky. Kafkova povídka, v níž se člověk promění v brouka, sice logice vědy poněkud odporuje, metamorfóz je však věda plná. Od evoluce v přírodě po revoluci v technologiích, včetně nástupu umělé inteligence. To je hodně široké pole působnosti, ve kterém se lze pohybovat při plánování programu.

„Ten bude letos opravdu bohatý. Výroba plastové stavebnice, recyklace, proměna odpadů na dekoraci, z jiného soudku zmíním hmyzí proměnu dokonalou a nedokonalou nebo proměnu běžných surovin na kulinářské skvosty. Zaujme jistě i virtuální střelnice, šifrovačka s Franzem Kafkou nebo konzolová retrománie. Letos poprvé se s programem přidá i Krajská  nemocnice Tomáše Bati (KNTB), ta návštěvníky pustí do laboratoří Oddělení patologie,“  říká Iva Čermáková, koordinátorka akce.

Od svých počátků se zlínská Noc vědců hodně proměnila – z menší akce pro univerzitní zaměstnance a jejich děti, na event pro tisíce návštěvníků od 0 do 100 let probíhající na několika místech současně.

Co se letos bude dít, návštěvníci zjistí na webu www.nocvedu.cz, tam je také možné si rezervovat místo na některé konkrétní aktivity. Jako obvykle je celá akce zdarma. „Pravidelní návštěvníci naší Noci vědců určitě zamíří na Fakultu technologickou, kde se tradičně odehrává velká část aktivit. Letos bych ale všem doporučila předem nakouknout do programu na webu. Budeme totiž na pěti různých místech,“ doplňuje Iva Čermáková.

V budově Fakulty technologické na návštěvníky čekají experimenty, workshopy, přednášková sekce nebo projekce populárně naučných filmů z festivalu Academia Film Olomouc. Budova rektorátu univerzity bude sídlem pokusů z dílny Fakulty managementu a ekonomiky, Fakulty logistiky a krizového řízení, k tomu se přidá i univerzitní knihovna. Návštěvníky tady čeká například virtuální boj s plameny nebo možnost stát se programátorem. Další budovou s nabitým programem je budova Fakulty humanitních studií, kde sídlí i do Noci vědců zapojená galerie G18. Děti zde mohou absolvovat workshopy a aktivity zaměřené na mikrobiom nebo na proměny lidského těla během života. V budově 44 (areál Svitu) otevře své dílny ROBOTA vybavená arsenálem 3D tiskáren, plotterů a skenerů a lákadlem bude i zmíněný program ve zlínské nemocnici.

„Noc vědců startuje v 16.00 hodin a zakončíme ji koncertem Jiřího Schmitzera od 20:30 ve foyer Rektorátu UTB, kam bude také vstup volný. Pan Schmitzer ve Zlíně moc často nekoncertuje, takže doufáme, že bude plno. Na všechny návštěvníky se těšíme a slibujeme, že ani letos neodejdou zklamaní,“ dodávají s úsměvem organizátoři.

Noc vědců ve Zlíně | pátek 27. 9. | od 16 hodin | vstup volný | nocvedcu.cz/zlin

Fakulty a součásti

Zavřít