Gastronomie a výživa
Možná sníte o vlastní restauraci, cukrárně nebo hotelu. Tajně v noci sjíždíte všechny díly Masterchefa a zbystříte pokaždé, když zaslechnete předponu gastro. Zajímají vás nové trendy v gastronomii, nevynecháte žádný foodfestival a nad jídlem chcete přemýšlet i z pohledu výživy člověka. Mluvíme vám z duše? Tak to jste právě našli svůj budoucí obor.
A pozor. Nebude to jenom halda teorie. Gastronomie a výživa je profesně zaměřený program, a to znamená, že součástí studijních plánů je odborná praxe v různých typech gastroprovozů, kde se dozvíte o chodu těchto podniků skoro všechno. K tomu přidejte teorii v oblasti gastronomie, gastronomických technologií, gastroturismu, výživy člověka, výroby, skladování a bezpečnosti potravin, organizaci restauračních a hotelových služeb. A to vše z pohledu moderních trendů. Co dostanete? Dokonalý start vaší kariéry ve světě vysoké gastronomie.
Na jaké předměty se můžete těšit?
- Základy a vývoj gastronomie ve společnosti
- Epidemiologie a bezpečnost potravin
- Chemické složení a hodnocení potravin a pokrmů
- Technologická zařízení ve stravovacích službách
- Regionální a světová gastronomie
- Udržitelnost v gastronomii
- Hotelový a restaurační provoz
- Výživa a dietologie
- Nutraceutika ve výživě a zdravý životní styl
- Alternativní a nové způsoby stravování
- Welness gastronomie
Kde najdete po studiu uplatnění?
- Řízení provozu hotelů
- Provoz restauračních zařízení
- Management v oblasti produkce a distribuce potravin
- Státní správa v oblasti gastronomie a výživy
- Poradenská činnost
Projekt ADAPT UTB: Adaptabilní, Digitální, Agilní, Progresivní, Transformace UTB ve Zlíně je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy z evropského Nástroje pro oživení a odolnost a státním rozpočtem ČR.
Co by vás mohlo zajímat?
Pokud se zajímáte o potraviny, mohlo by vás taky bavit:
- Gastronomické technologie (Bc.)
- Technologie potravin (Bc.)
- Chemie a analýza potravin (Bc.)
- Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (Bc.)