Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Oblast 2 – Investice a provoz

Stravování

Dílčí cíl 2.I. Zajistit kvalitní, zdravou a vyváženou stravu odpovídající trendům zdravého životního stylu

UTB chce, aby se naši strávníci stravovali zdravě, chutně a zároveň šetrně k životnímu prostředí.

Novinky 2025:

  • Pokrmy se sníženým obsahem lepku – využijte možnost lehčí a šetrnější stravy díky pečlivě vybraným ingrediencím, které přirozeně obsahují méně lepku, jako jsou rýžová, kukuřičná, pohanková nebo mandlová mouka.
  • Sleva 50 % na hlavní hotová jídla – snižujme potravinový odpad a neplýtvejme jídlem. Podrobnosti zde

Co děláme:

  • Regionální potraviny: Budeme nakupovat především od místních farmářů a výrobců, čímž podpoříme místní ekonomiku a snížíme dopady dopravy na životní prostředí.
  • Zdravá a vyvážená strava: Nabídneme pestrý výběr jídel, který bude odpovídat zásadám zdravé výživy. Zaměříme se na čerstvé suroviny, sezónní produkty a snížíme množství nezdravých tuků a přidaného cukru.
  • Snížení plýtvání: Zavedeme opatření, která minimalizují plýtvání potravinami. Budeme přesněji odhadovat potřeby strávníků a motivovat studenty a zaměstnance k odpovědnému chování.
  • Ekologické zemědělství: Budeme upřednostňovat potraviny z ekologického zemědělství, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.
  • Osvěta: Budeme organizovat workshopy, přednášky a další akce zaměřené na zdravou výživu a udržitelnost.

Realizační opatření pro období 2025-2026

  • Zajistit podíl potravin s bio/eko certifikátem a podíl regionálních dodavatelů potravin
  • Připravit Návrh opatření nebo programů na snížení odpadu a plýtvání potravinami a pravidelně monitorovat jeho realizaci

Fakulty a součásti

Zavřít