Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
FMK

Letecká bitva nad Bílými Karpaty ve virtuální realitě. Díky designérům ze zlínské univerzity

Slavičínské muzeum připravuje unikátní expozici věnovanou 80. výročí významné letecké bitvy, která se odehrála nad Bílými Karpaty 29. srpna roku 1944.  Na pomoc si vedení muzea pozvalo studenty a pedagogy ateliéru Game Design z Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Ti společně vytvořili unikátní simulátor, ve kterém návštěvníci zažijí bitvu na vlastní kůži. Otevře se na konci srpna, právě v období výročí této události.

Legendární bitva. Návštěvníci mají možnost se na okamžik vžít do role posádky bombardéru, která bojovala v oblasti osudného dne. Uslyší intenzitu střelby protiletadlové obrany, budou muset odrazit útok stíhaček a zažijí také shození leteckých bomb.

„Téma je mi velmi blízké a slavičínské muzeum navštěvuji už od dětství. Díky mnohaletým zkušenostem s tvorbou virtuální a rozšířené reality a jejich instalací jsem si mohl splnit klukovský sen a „proletět“ se v B17,“ komentuje projekt pedagog a digitální tvůrce MgA. Michal Ščuglík, pod jehož odborným vedením projekt vznikl.

Studenti Game Designu, jednoho z nejnovějších ateliérů na Fakultě multimediálních komunikací UTB, se pod vedením zkušených pedagogů podíleli na vytvoření realistického interiéru letadla B-17, a připravili tak nezapomenutelný zážitek pro všechny návštěvníky. „Věříme v sílu zážitku a interakcí, které svět her pro vzdělávání nabízí, a právě virtuální realita je úžasné médium pro historickou rekonstrukci,“ přibližuje vedoucí ateliéru Game Design MgA. Pavel Novák. Tento unikátní projekt vznikl díky podpoře města Slavičín ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně.

Expozice bude otevřena pro veřejnost od 31. srpna 2024. Více informací o otevírací době naleznete na webových stránkách Městského muzea ve Slavičíně.

Fakulty a součásti

Zavřít