Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
studium

Univerzita Tomáše Bati bude vychovávat experty na polovodiče

Nový studijní program zaměřený na materiálové inženýrství intenzivně připravuje Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Tím by tak mohla dodávat odborníky zejména pro amerického výrobce polovodičů onsemi v Rožnově pod Radhoštěm, který u nás plánuje rozšířit výrobu čipů za zhruba dvě miliardy dolarů (44 miliard korun). Jedná se o největší investici v novodobé historii České republiky.

Univerzita Tomáše Bati ve spolupráci se Zlínským krajem otvírá nové obory a po vzoru moderních regionů se soustředí na technologie budoucnosti, mj. polovodiče. „Máme možnost se stát jedním z evropských center pro tyto technologie. Proto pružně reagujeme a otevíráme nový obor, což je jen začátek naší dlouhodobé snahy rozvoje univerzity a celého regionu,“ uvádí rektor UTB Milan Adámek.

Bude se jednat o bakalářský, akademicky zaměřený studijní program. Do prvního ročníku chce univerzita přijmout přibližně 30 studentů. Program by měl vzniknout nejpozději do dvou let.  „V rámci tohoto programu budou studenti absolvovat praxe právě v onsemi, ale také jiných podobných výrobních závodech v Evropě. Dále diskutujeme o přípravě studijního programu, který bude zaměřen na informatiku s částečnou orientací také na průmyslové inženýrství,“ vysvětluje rektor univerzity Milan Adámek.

Do nového studijního programu se zapojí prioritě tři z šesti fakult univerzity, a to Fakulta technologická (FT), Fakulta aplikované informatiky (FAI) a Fakulta managementu a ekonomie (FaME). „Přínos spatřuji zejména v rozvoji zlínského regionu a samozřejmě i v rozvoji univerzity o další studijní programy a výzkumné směry,“ dodává rektor Milan Adámek. Už letos začne také univerzita budovat nové laboratoře zaměřené právě na polovodičové materiály v nové budově technologické fakulty, jejíž stavba by měla být zahájena v tomto roce a na jejíž výstavbu přispěl 200 miliony korun Zlínský kraj. Podmínkou dotace bylo mimo jiné založení nových studijních oborů, které budou připravovat mladé lidi na práci v moderních technologických odvětvích, a větší důraz na spolupráci s firmami.

„Uvědomujeme si nelichotivou situaci v oblasti výše průměrné mzdy a tím souvisejícímu odlivu mladých lidí, kteří hledají své uplatnění mimo náš kraj. Proto jsme nastavili historicky nejvyšší podporu UTB s cílem podpořit moderní a perspektivní obory, které do našeho kraje přinesou nové pracovní příležitost s vyšší přidanou hodnotou a vyššími mzdami. Pracujeme na tom, abychom ve Zlínském kraji vytvořili centrum pro návrh nových čipů. Nový studijní obor na UTB je proto jen prvním krokem. Naším cílem je vytvořit vyšší stovky až tisíce nových pracovních příležitostí v tomto oboru. Pro toto využíváme také naše zkušenosti z amerického Texasu či mé osobní zkušenosti z Ománu, který se vydal podobnou cestou transformace ekonomiky,“ říká náměstek hejtmana Zlínského kraje zodpovědný za finance a rozvoj podnikání David Vychytil.

„Spolupráce s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně je pro nás klíčová. V letošním roce jsme podepsali smlouvu o spolupráci s jasně definovanými cíli. Vstupem do klastru chceme univerzitě pomoci pootevřít dveře k dalším vzdělávacím aktivitám a zahraniční spolupráci, které přilákají talentované lidi ke studiu a práci ve Zlínském kraji. Vzdělaná a vysoce kvalifikovaná pracovní síla je pro jakoukoliv technologickou společnost zcela zásadní a přináší prospěch celému regionu,“ sděluje radní Zlínského kraje Jiří Jaroš.

Vedení kraje již na začátku června rovněž rozhodlo o poskytnutí takzvaného voucheru asistence Univerzitě T. Bati ve výši 403 tisíc korun na přípravu mezinárodního strategického projektu „Silicon Valleys in Europe – SILVA“. „Ten má ve spolupráci s onsemi a dalšími partnery z Německa a Nizozemí řešit vzdělávání budoucích odborníků v oblasti polovodičů. Finanční podpora byla UTB poskytnuta v rámci projektu Smart akcelerátor Zlínského kraje III, spolufinancovaného z Operačního programu Jan Amos Komenský,“ upřesňuje rektor UTB Milan Adámek.

Samotný mezinárodní projekt SILVA má být financován z prostředků European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA).

V oblasti vzájemné spolupráce se dále nabízejí například přednášky odborníků z firmy na univerzitě, odborné stáže studentů ve firmě, spolupráce v oblasti průmyslového inženýrství nebo podpora studentských projektů.

Fakulty a součásti

Zavřít